Behandling-af-hovedpine

Hovedpine

Fysioterapeutisk behandling af hovedpine, spændningshovedpine og muskelspændinger i nakke, hals og ansigt

Der findes overordnet 3 typer af hovedpine

Spændingshovedpine 

Opleves som lette til middelsvære trykkende smerter – som en slags ring eller følelsen af en hat der strammer omkring hovedet eller panden. Kan også opleves som pressende fornemmelser fra nakken eller bagved øjnene. Dette er den mest almindelige form for hovedpine og ligesom ved så mange andre problematikker, vil årsagerne til spændingshovedpine variere fra person til person. Spændingshovedpine kan bl.a. have følgende årsager:

Migræne anfald

Opleves som en kraftig, dunkende og ofte halvsidig hovedpine. Typisk forværres smerterne ved fysisk aktivitet, og man er overfølsom over for både lys og lyde. Meget ofte opleves, i tillæg til smerterne, også synsforstyrrelser, kvalme med evt. opkastninger.

Hortons hovedpine

Hortons hovedpine, også kendt som klyngehovedpine, er en sjælden sygdom, der opleves som meget voldsomme hovedpine anfald, i korte intervaller over nogle døgn.

Fysioterapi er effektivt mod hovedpine fordi:

behandling-af-hovedpine
  • Behandling med blide teknikker omkring kraniekanten kan lette smerter og spændinger og optimerer blodgennemstrømningen til/fra hovedet
  • Vi finder og behandler årsagen til dine smerter frem for blot at symptombehandle
  • Vi kan vejlede omkring den rette form for motion tilpasset til din krop og/eller din situation

Fysioterapi og behandling af hovedpine

En fysioterapeutisk behandling af spændingshovedpine kan bestå af forskellige behandlingsteknikker som bl.a. ledmobilisering, afslappende muskel- og bløddelsteknikker og øvelsesterapi ud over mere generelle råd og vejledning.

Generelle råd mod spændingshovedpine:

Prøv at lægge mærke til hvornår din spændingshovedpine opstår. Måske kan du med tiden begynde at se et mønster og blive i stand til at bryde det.

  • Undgå alkohol og rygning
  • Undgå at spænde for meget og at trække skuldrene op til hovedet - skift dine arbejdsstillinger hyppigt
  • Smertestillende håndkøbsmedicin kan benyttes som akut hjælp. (Smertestillende medicin fjerner dog ikke grunden til at smerten opstår, og kan ved længerevarende brug give hovedpine i sig selv. Spørg din læge eller apoteket til råds)

Kan man behandle migræne?

Den fysiologiske årsag til migræne er udvidelsen af blodkar i/bagved hjernen og derfor skal behandlingen bl.a. målrettes de øverste led i nakken og de tilhørende kranienerver. Én af de involverede nerver registrerer forskellige stimuli i ansigtet og hovedet, bl.a. temperatur forandringer og smerte. Triggere som forskellige typer af fødevarer, alkohol, stress mm. kan gøre nerven ekstra sensitiv, hvilket medfører en udvidelse af nogle specifikke blodkar der medfører migrænen. 

En direkte effekt af manuel behandling for migræne er diskutabel. Men man kan med fordel forsøge at bedre forholdene for kranienerverne via manuel behandling. Den meget ofte medfølgende spændingshovedpine kan behandles med god effekt og kan om ikke andet være med til at tage toppen af et migræne anfald.

Skal man søge læge ved hovedpine?

Ofte er hovedpine en mekanisk problematik, altså en følgevirkning af smerter/myoser i nakke- og halsmusklerne, samt låste led i rygsøjlen, brystkassen mm. Når hovedpinen optræder alene, er den sjældent et udtryk for at noget er alvorligt glat. Ca. 70% af befolkningen oplever at være plaget af spændingshovedpine. 

Søg læge hvis: 

Hovedpinen pludselig bliver meget kraftig eller hvis den varer ved. Hvis hovedpinen ledsages af høj feber, nakkestivhed, kvalme, opkastninger, rystelser og kramper, synsforstyrrelser eller problemer med at styre arme eller ben

Prøv fysioterapi mod hovedpine fordi

  • Ledmobilisering kan øge bevægeligheden i dine nakkeled og dermed mindske spændninger i muskulaturen
  • Muskelafslappende teknikker får stram og spændt muskulatur til at slappe yderligere af
  • Øget ledbevægelighed og afslappet muskulatur giver en øget blodcirkulation, et mindsket spændingsniveau og dermed færre smerter

Nysgerrig på at høre mere?
Kontakt os og lad os få en snak