Hvad kan du selv gøre når du har stress?

Selvhjælp til stress - 10 ting du selv kan gøre

Hvis du mistænker at du har stress, bør du altid kontakte din læge – også selvom du føler dig sikker. Du skal kontakte din læge, fordi det er vigtigt, at du bliver fysisk undersøgt. Dvs. at du fx får tjek­ket dit blodtryk, lyttet til dit hjerte og får taget blodprøver. 

Bliver du sygemeldt med stress, skal du tillade dig selv (selv om det kan være svært) at agere som hvis du var blevet sygemeldt med en fysisk sygdom.

Du kan søge professionel hjælp hos en psykolog med særlig kendskab til stressområdet.

Du finder en oversigt over praktiserende psykologer og arbejds- og organisationspsykologer i Danmark her

Har du svært ved at overskue hele listen, så vælg et par stykker ud og start med hvad der virker mest overkommeligt for dig! 

Psssst… Listen er ikke kun til dig der er sygemeldt med stress – vi har alle godt af, at sige fra, ta’ en pause og få lidt frisk luft! 

(1) Sig nej og sig fra!
Fokuser på dig selv og det du har behov for, for at kunne håndtere dine udfordringer bedst muligt. 

(2) Rør dig
Få udløst nogle af de gode endorfiner der gør at du føler dig glad. Men sørg for at finde den rette form for motion! For voldsom fysisk aktivitet kan fastholde kroppen i en stresset tilstand. Her spiller fysioterapi og den rette vejledning en stor og vigtig rolle i dit forløb.

(3) Få frisk luft
Gå en lang tur og lad telefonen blive hjemme. Eller hav den som minimum på lydløs – måske endda sat til flytilstand. Frisk luft og en gåtur i naturen kan hjælpe med tankemylder og søvnighed.

(4) Minimer dit forbrug af stimulanser
Koffein, tobak og søde sager kan være med til at holde os oppe om dagen og alkohol kan berolige os om aftenen. Alle disse stimulanser holder vores nervesystem i gang og ved for stor indtagelse produceres yderligere stresshormoner – de kan altså være med til at forværre stress.

(5) Optimer dit søvnmønster
Det er alfa omega at både krop og hjerne får lov til at hvile og til at restituere. Den hvile finder sted når vi sover.

(6) Ha’ det sjovt
Lav noget du synes er sjovt – når du griner, udløses der endorfiner i hjernen

(7) Husk pauser i løbet af dagen
Giv dig selv en chance for at lade op og få ny energi til hverdagens opgaver og udfordringer.

(8) Skab overblik og skriv ned
Lav en realistisk plan for, hvad du skal nå i løbet af en dag og fritag din hjerne fra opgaven som kalender eller huskeseddel.

(9) Undgå skærme
Blåt lys kan virke forstyrrende på hjernen over længere tid. Det blå lys kan også forstyrre din søvn og nedsætter produktionen af sove hormonet melatonin – undgå derfor alle slags skærme mindst en time op til at du skal i seng.

(10) Tal om det og vær åben
Det er et stort pres for psyken at gå alene med tingene. Udnyt din omgangskreds og din famile. Der er helt sikkert én der kan kan relatere til hvordan du har det!